В България протестите срещу мафиотската диктатура“ не спират – пише Жан

...
В България протестите срещу мафиотската диктатура“ не спират – пише Жан
Коментари Харесай

Le Monde за България: Протестите срещу „мафиотската диктатура“ не спират

В България митингите против „ мафиотската тирания “ не стопират – пише Жан Батист Шастан за авторитетния френския вестник Le Monde .  " Млади студенти, развяващи европейски флагове, мобилизирани адвокати против корупция, майки, които желаят повече обществена помощ за децата си с увреждания, православен духовник отвън границите на своята черква, от време на време социалисти или крайнодесни деятели... "

Авторът цитира Арман Бабикян, един от тримата членове на „ Отровното трио, който декларира: " В момента живеем под диктатурата на мафията ", като коментира за читателите, че митингите са почнали през лятото след две случки, които са хвърлили ясна светлина върху мащаба на казуса в страната, която е и най-бедната и най-корумпираната в Европейския съюз, съгласно Transparency International.

" Въпреки че опозицията към този момент не се надява на предварителни избори, Отровното трио продължава всяка вечер да събира на улицата хората, което не разрешава на Бойко Борисов да си върне властта в свои ръце. Под натиска на улицата, петима от министрите му бяха заставени да подадат оставка и му се наложи да разгласи конституционна промяна, която има за цел да отговори на настояванията на протестиращите, както и на европейските институции. Този парламентарен развой няма никакъв късмет, заради липса на нужното болшинство в Народното събрание за поддръжката му. Криейки се от медиите, министър председателят се демонстрира само във Facebook, зад ледената фасадна маска на лицето си, сниман зад кормилото на джипката си, която обича да кара самичък по другите краища на България, обещавайки увеличение на заплати и пенсии ", продължава обзора на събитията френският публицист.

В България все още доминира разграничителната линия на проруските и прозападните настроения в политическия живот, като Борисов упорства, че е част от прозападното течение, което " му гарантираше до неотдавна доброжелателността на европейските посолства, които се въздържат от каквато и да е обществена рецензия през цялото време на митингите. "

Въпреки обещанията да следи  " прецизно рекомендациите " след публикуването на  отчет на Европейската комисия от 1 октомври, който отчита липсата на успеваемост на правосъдната система в България, никой не има вяра на думите на премиера. Според Жуери Бюрер Тавание, който беше делегат на Европейската Комисия по въпросите на правовата страна до 2018 година, " той постоянно реагира по този метод, само че в реалност няма политическа воля за битка с корупцията ".

" България има всички нужни условия да бъде квалифицирана като иззета страна, само че защото Борисов е член на най-голямата политическа европейска партия, тази на Меркел (ЕНП) и заради това, че никой не желае да има още един проблем допълнително от Унгария и Полша, по тази причина Жан-Клод Юнкер (бившия ръководител на ЕК) в никакъв случай не изиска съответни резултати ", заявява Жан Батист Шастан. И приключва с разочарованието на самостоятелните магистрати, Неправителствени организации, протестиращите и проевропейските среди у нас, които не скриват разочарованието си от Брюксел, изисквайки реакция с думите на съпредседателя на " Да България " –  Христо Иванов, който " се готви да оглави коалиция на центристки антикорупционни партии за идните постоянни избори през март ".

 
Студентите стачкуват: " Целим смяна, а не замяна "
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР